-
KULINARIKA
Kulinarika na kmetiji je zelo pestra, prizadevamo si ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale že naše babice. Razvoj jedilnika na kmetiji je bil povezan z življenjem, delom, praznovanji in letnimi časi. Večina sestavin v jedilniku je lastne pridelave in predelave. Del sestavin kupimo pri ostalih lokalnih pridelovalcih. Gostje na kmetiji lahko izbirajo med izvrstnimi jedmi: gobova juha, ajdovi žganci, domače kranjske klobase, domač narezek, mesni in hruškovi žlinkrofi, skutini štruklji, borovničev zavitek. Ob jedeh se lahko odžejajo z domačim bezgovim sokom.
Predelava mesa poteka doma. Običajno iz približno 150 kg mesa naredimo salame, klobase. Veliko pozornost terja izdelava savinjskih želodcev, ki veljajo za lokalno specialiteto. Predelava je le začetek pri končnemu produktu, nikoli ne pozabimo kako pomembno je zorenje.
Za goste so pravo doživetje marmelade, ki jih dela gospodinja Marjeta in so bile večkrat nagrajene “Dobrote slovenskih kmetij”:
- borovničeva marmelada
- marmelada iz smrekovih vršičkov,
- jagodna marmelada
- mešana marmelada
- brusnična marmelada
- slivova marmelada
V poletni sezoni ob vikendih pripravljamo kosila, ki so pripravljena iz sezonskih živil in tipična za Solčavsko. Zaželena je predhodna najava skupin. Po predhodnem natančnem dogovoru v celoti poskrbimo za ustrezno prehrano gostov, tudi z različnimi dietami.