-
EKO KMETIJA
Za kmetijo je značilna sončna lega, spokojna narava in čista voda. Vse to blagodejno vpliva na naše počutje.
Kmetije pod Olševo izhajajo iz časa avstro-ogrske, nekatere imajo še daljšo zgodovino. Različna obdobja so pustila na kmetiji svoje pečate, to vidimo v načinu kmetovanja, gospodarjenja in orodjih. Kmetija Rogar je bila v drugi svetovni vojni požgana. Domači so takrat živeli v malem hlevčku na pašniku, ki je 1 km oddaljen od kmetije. Takrat je bilo življenje težko in neizprosno, vendar so z skupnimi močmi in trdo voljo na novo zgradili hlev, hišo in žago.
Kmetija obsega 80 ha, od tega je 50 ha gozda, 10 ha pašnikov in travnikov. Ostalih 20 ha zavzema območje Olševe, ki po rabi spada pod nerodovitno območje. Kmetija spada pod območje Natura 2000.
Kmetija lahko prezimi 10 glav govedi, 15 – 20 ovac, 3 prašiče in 10 kokoši. Zaradi svoje visokogorske lege je zima zelo dolga in močna. Šele v aprilu lahko pripravimo pašnike in travnike.
Krave se čez celo poletje pasejo na prostem, zato je potrebno pašnike dobro ograditi, pripraviti vodo, zrahljati in očistiti pašnike, posekati trnje in grmičevje.
Ovce so avtohtone Jezersko-solčavske pasme, od sredine maja do konec septembra se pasejo na Olševi. V času paše na planini jih vsaj enkrat na mesec pregledamo in preštejemo. Na jesen se ovce same vrnejo domov, takrat oštevilčimo jagenjčke. Pozimi so v hlevu, krmimo jih s senom. Jagnjetino pripravljamo kot kulinarično specialiteto svojim gostom. Volno uporabljamo za izdelavo polstenih in pletenih izdelkov.